Криворіжці пригадали етикет

20.12.2013, Освіта
Друкувати

Ви вважаєте, що етикет – сухо, нудно й нецікаво? Вас переконає в протилежному «Школа етикету», яка другий рік функціонує у Криворізькому навчально-виробничому центрі.

Упродовж року учні закладу досліджували культуру, звичаї трьох країн, а нещодавно на підсумковому семінарі поділились своїми досягненнями і запросили в мандрівку Україною, Японією та Францією.

Дівчата ще вчаться на агентів з організації туризму, проте розповіли, як справжні профі, про особливості кожної держави, про місця, які варто там відвідати, й сувеніри, що довгі роки нагадуватимуть про приємний відпочинок.

Елегантні сукні, вишукані зачіски засвідчили унікальність кожної країни, а історичний екскурс допоміг зрозуміти, звідки пішли ті чи інші естетичні вподобання трьох народів. Буяння краси продовжилось квітковим різнобарв’ям. Яких тільки композицій не створили майстерні руки флористів! Усі – витвори мистецтва. І форма букета, і кольорова гама, і ретельний відбір квіточок передавали національну символіку. Ну а потім було знайомство з шедеврами кулінарії. Чимало смаковеньок приготували майбутні кухарі. Та й представили на високому рівні. Прекрасна підготовка!

Як виникла ідея заснування «Школи етикету», розповів директор КНВЦ Віктор Легун:

– Минулого року департаментом освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації було запропоновано організувати школи етикету в професійних навчальних закладах області, у тому числі й у нашому. Ми відкрили «Школу етикету» для того, щоб дати нашим учням і працівникам системи професійно-технічної освіти знання культури поведінки в різних життєвих ситуаціях. Засідання відбуваються регулярно впродовж року, а сьогоднішня зустріч – своєрідний підсумок зробленого. За результатами зустрічі ми готуємо диск з текстовими, відео- та фотоматеріалами, які надсилаємо до всіх навчальних закладів міста.

Помилуватись досягненнями учнів прийшли почесні гості, серед них – начальник управління розвитку підприємництва виконкому міськради Ірина Рижкова, яка відзначила: «Приємно вразив цей навчальний заклад. З цієї зустрічі ми винесли багато цікавого для себе. Побачили роботу флористів, те, як учні самі можуть створювати креативний одяг і зачіски... Щороку до десяти випускників стають підприємцями. Тому ми презентували зацікавленим можливості «Віртуального бізнес-інкубатора». Вважаю, що такі зустрічі дуже актуальні».

***

Альона Артеменко, головний спеціаліст департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА:

– Я вважаю, що проведення такого семінару не лише сприяє підвищенню культури поведінки сучасного працівника, а й підіймає рівень усього навчального закладу.

Неоніла Зозуля, директор Криворізького міського методичного центру професійно-технічної освіти:

– Зараз ми багато говоримо про інноваційні технології, інформатизацію, комп’ютеризацію. Але ніхто ще не скасував етикет. Потрібно розказувати учням про культуру поведінки, зовнішнього вигляду, спілкування. Молодь любить і прагне подорожувати. Сьогоднішня зустріч покликана розказати, як не зганьбитися в чужій країні.

Ірина Теплова, старший майстер КНВЦ:

– У своїй діяльності ми прагнемо не лише давати дітям знання з обраного ними фаху, а й стимулювати їхній усебічний розвиток. Ми хочемо підготувати не вузькоспеціалізованого фахівця, а обізнану особистість. Хтось може піти працювати в іншу галузь, але він завжди буде членом суспільства, тому знання етикету знадобиться в будь-якому разі.

Тетяна Новікова, майстер виробничого навчання:

– Суспільство постійно розвивається, і ми маємо слідкувати за останніми тенденціями. Здається, у кулінарії вже все сказано, але це не так. Сьогодні презентовано ЗD желе. Разом з цим показано культуру подавання та оформлення певних страв, адже має бути не лише смачно, а й красиво. 

Дар’я Ворона, "Червоний гірник". Фото Дмитра Любченка

0 коментарів

Останні записи в блогах